Huidletsels
Er zijn verschillende soorten huidletsels die je om uiteenlopende redenen wilt of moet laten verwijderen.
​
Goedaardige huidletsels, zoals een moedervlek (naevus), een fibroom of een ouderdomswrat, kunnen vaak behandeld worden met een laser. Ook de voorloper van een spinocellulair carcinoom, de zogenaamde actinische keratose, kan met een laser worden behandeld.
De meest voorkomende kwaadaardige huidletsels zijn het basocellulair carcinoom (BCC), het spinocellulair carcinoom (SCC) en het maligne melanoom.
Ongeveer 70% van de gevallen betreft BCC, een type huidkanker dat langzaam groeit, zelden uitzaait en goed te behandelen is via chirurgische verwijdering, vaak gevolgd door een reconstructie.
SCC komt voor bij ongeveer 20% van de patiënten, vooral op delen van de huid die veel aan de zon zijn blootgesteld, en kan in 5% van de gevallen uitzaaien naar de lymfeklieren. De standaardbehandeling is ook hier chirurgische excisie met reconstructie.
Het maligne melanoom, bekend als de ‘zwarte huidkanker’, maakt de resterende 10% uit. Dit type ontstaat uit pigmentcellen en kan uitzaaien naar lymfeklieren en andere organen. Bij melanoom is een grondige evaluatie essentieel, wat vaak in samenwerking met andere medische specialisaties gebeurt om de verdere behandeling te bepalen.
​
Als het huidletsel klein genoeg is, kan het defect vaak direct gesloten worden. Het wordt dan meestal verwijderd in de vorm van een ellips om huidplooien te vermijden, wat betekent dat het litteken vaak langer zal zijn dan het letsel zelf. Bij grotere letsels, of als het letsel zich in een gebied bevindt waar weinig huidoverschot is, is een reconstructie nodig. Dit kan door middel van een lokale huidflap, waarbij omliggende huid in het defect wordt verplaatst, of door een huidtransplantatie, waarbij huid van een andere plek op het lichaam wordt gebruikt om het defect te bedekken.
​
Aangezien zonblootstelling een belangrijke oorzaak is van de meeste huidkankers, is het cruciaal om zonnebescherming altijd toe te passen om het risico op het ontstaan van deze letsels te verkleinen.
Aandachtspunten:
​​
-
Verdoving: Lokaal of Algemeen
-
Dagziekenhuis of overnachting: Ambulant, eventueel dagziekenhuis
-
Operatietijd: 30-60min
-
Litteken: Afhankelijk van de lokalisatie
-
Verband: Steristrips of vetverband met antibacteriële zalf gedurende 1 week
-
Douchen: Wonden droog houden
-
Hechtingen: Worden na 1-2 weken verwijderd.
-
Pijn: Zwelling en kneuzingen gedurende 1 week
-
Sport: Vermijden gedurende 2 weken
-
Rookverbod
-
Nazorg: Littekenzalf 2x daags en zonnebescherming
